Contacteer ons

Types lenzen

 1. Monofocale implantlenzen

Met deze lens wordt de vertecorrectie in de mate van het mogelijke gecorrigeerd. Een leesbril is steeds noodzakelijk; een bril voor taken op tussenafstand (huishoudelijk werk, boodschappen doen..) blijft meestal nodig. Het gebruik van een vertebril is soms nog nodig. Deze lenzen hebben een uitstekende optische kwaliteit, maar aangezien ze slechts één focus bezitten, zal de brilonafhankelijkheid met deze lenzen beperkt zijn.

Indien het budgettaire aspect voor u belangrijk is, vormt dit een degelijke oplossing. Houd evenwel rekening met de meerkost van de bril die 1 maand na de ingreep zal worden aangepast, en die u blijvend zult nodig hebben.

 
 
Voordelen van de monofocale implantlens:   
 • Gunstige prijs.
 • eenvoudige en uitstekende optiek 

Nadelen van de monofocale implantlens:

Een bril blijft noodzakelijk in heel wat gevallen, zowel voor het lezen, als voor huishoudelijke taken, boodschappen. Als we een grotere brilonafhankelijkheid nastreven, zijn deze lenzen geen eerste keuze.

2. Torische implantlenzen  

Deze lenzen zijn nuttig indien uw hoornvlies ellipsvormig is in plaats van bolvormig. Deze afwijking noemen we astigmatisme. Deze afwijking zorgt ervoor dat uw beeld vervormd is, zowel wat het vertezicht betreft als het nabijzicht. Het astigmatisme kan worden ingeslepen in de verschillende soorten implantlenzen. Deze lenzen zijn wat duurder dan de niet torische lenzen.

We onderscheiden derhalve:

 • torische monofocale lenzen
 • torische comfortlenzen
 • torische multifocale lenzen

3. Extended depth of focus
Comfortlens

De comfortlenzen bieden een betere dieptescherpte dan de monofocale lens. Ze worden asymmetrisch opgebouwd en hebben 2 delen die een verschillende breking hebben. Door de toegenomen dieptescherpte zal het met deze lenzen meestal mogelijk zijn om zonder bril heel wat taken uit te voeren zoals boodschappen doen, huishoudelijk werk, maaltijden bereiden en nuttigen, aflezen van GPS. Een lichte leesbril blijft evenwel nodig voor de kleine lettertjes. De optische kwaliteit van deze lenzen is bijzonder goed. Sommige personen merken in het begin een lichte schaduw onder de lichten, maar deze verdwijnt normaal vrij snel. 

 

 

De uitstralingen rond de lichten, die typisch zijn voor multifocale lenzen (maar geleidelijk afnemen), treden bij comfortlenzen minder op. Daarom kunnen deze lenzen ook aanbevolen worden aan personen die beroepshalve ‘s nachts de baan opmoeten.

Deze lenzen zijn de beste keuze indien u veeleisend bent voor de kwaliteit van uw zicht, de flexibiliteit van een uitstekende dieptescherpte waardeert en indien een lichte leesbril voor u geen belemmering vormt.

 
Voordelen van de Extended Depth of Focus lens:
 • Geen halo’s.
 • Traploos zicht, met een goed intermediair zicht    

Nadeel van de Extended Depth of Focus lens

Een leesbril blijft noodzakelijk voor de kleine lettertjes. Om dit ten dele op te vangen werken we soms met een mini-monovision. Hierbij wordt één oog een beetje bijziend gehouden. Dit verbreedt het nuttige bereik dat zonder bril wordt bekomen. Deze optie is niet voor iedereen geschikt.

4. Multifocale implantlenzen

De multifocale lenzen die in het oogcentrum worden gebruikt zijn de beste oplossing als u streeft naar een maximale brilonafhankelijkheid.

Het zijn plooibare lenzen, die kunnen ingebracht worden door de heel kleine insnede.

Het gebruikte materiaal is perfect zuiver en wordt uitstekend verdragen door het lichaam. Hetzelfde materiaal wordt reeds meer dan 20 jaar gebruikt met de ‘gewone’ monofocale lenzen. Wereldwijd is het reeds bij miljoenen mensen ingeplant.

De optiek heeft een diameter van 6mm en is asferisch opgebouwd. Dit komt de kwaliteit van het zicht ten goede, vooral in minder optimale omstandigheden (in het donker, bij mist..).

 

De multifocale optiek wordt bekomen door een aantal heel kleine trapjes te maken in de optiek van de lens. Deze trapjes zorgen voor een diffractie van het licht over 2 of 3 focuspunten, 1 focuspunt voor ver en 1 voor nabij (optimaal op ongeveer 30 cm.). Bij de modernste multifocale lenzen bestaat er een derde focuspunt op tussenafstand. Deze derde focus is minder ‘efficiënt‘ dan de 2 hoofdfoci, maar het biedt wel de mogelijkheid om routinetaken op intermediaire afstand, zoals huishoudelijk werk en winkelen, te kunnen uitvoeren in comfortabele omstandigheden. Deze trifocale lenzen zijn echt het neusje van de zalm. Door hun derde focus verloopt de overgang van de ene focus naar de andere meer geleidelijk, wat natuurlijker en comfortabeler aanvoelt.

Voordelen van de multifocale implantlenzen:  
 • Maximale onafhankelijkheid van een bril
  Circa 85% van de behandelde personen heeft helemaal geen bril meer nodig. Wie wel nog af en toe een bril draagt, zal dit vooral doen bij langdurig computerwerk op iets grotere afstand (60 à 80 cm). Houd er wel rekening mee dat er een aanpassingsperiode is van 2 à 3 maand. Tijdens deze periode zal het comfort gaandeweg verbeteren. Indien het vertezicht nog onvoldoende is na de behandeling, kan dit na 3 maand worden bijgewerkt met de excimerlaser (zie femto-lasik).    

 • Laag percentage bijbehandelingen
  Gemiddeld 5% van de behandelingen vereist een kleine bijcorrectie. Deze wordt uitgevoerd 3 maand na de eerste behandeling.  

Nadelen van de multifocale implantlenzen

Een multifocale optiek is vrij complex opgebouwd. Uw hersenen zullen enige tijd nodig hebben om zich hieraan aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste 2 à 3 maand de volgende fenomenen opmerken:

 • het zien van lichtkringen (halo’s) rond de lichten. Deze nemen geleidelijk af.
 • Een milde waas over veraf gelegen voorwerpen
 • een snellere vermoeidheid bij langdurig lezen. Deze zal afnemen indien men voldoende licht gebruikt en de optimale leesafstand opzoekt (normaliter 30 à 40cm).  

Een multifocale lens is niet geschikt voor iedereen. Tijdens de vooronderzoeken worden mogelijke tegenindicaties minutieus uitgesloten.

Online Agenda • X