Vacatures

Scheelzien of dubbelzien

Wat is scheelzien?

Scheelzien, ook wel strabisme genoemd, is een oogaandoening waarbij de coördinatie van de oogbewegingen verstoord is. Soms is de gezichtsscherpte van beide ogen niet volledig gelijk. Meestal is één oog opvallend afwijkend. Dit kan een teken zijn van een zogenaamd ‘lui oog’. Het is dan ook belangrijk het zicht te controleren en zo nodig eerst te verbeteren door het dragen van een bril en het afdekken van het betere oog. Het scheelziende oog kan naar binnen, naar buiten of soms zelfs naar boven of beneden kijken. In essentie is het evenwicht tussen de twee ogen verstoord. Scheelzien komt voornamelijk voor bij kinderen en treedt op vlak na de geboorte of wat later. Als volwassene kan je gaan scheelzien o.a. na een ongeval, een zenuwziekte of een hersenbloeding.

Behandeling van scheelzien

Wanneer je de ogen van je kind ‘recht’ wil laten zetten, kan je kiezen voor een scheelzienoperatie. Als volwassene kan je ook kiezen voor deze oogspieroperatie. Belangrijk is te weten dat deze ingreep erop gericht je oogspieren te verkorten of te verplaatsen, zodat je ogen terug gelijk staan. Met deze ingreep worden enkel de oogspieren behandeld, dus je gezichtsscherpte zal met deze ingreep niet verbeterd worden. Vaak is één operatie voldoende om de oogstand te verbeteren, maar soms zijn er meerdere operaties nodig om tot een optimaal resultaat te komen.

Het verloop van de ingreep

Een scheelzienoperatie vindt plaats onder narcose in dagbehandeling in het ziekenhuis. Als ouder/voogd mag je bij je kind blijven tot deze onder narcose gebracht wordt.

Normaal gezien ervaar je als patiënt weinig pijn aan de ogen. Na de operatie mag je in principe alles doen. Een week na de operatie plannen we een nacontrole bij de orthoptist.

Hoeveel kost een scheelzienoperatie?

Tijdens de consultatie geven we je inzicht in de kosten voor jouw specifieke behandeling. Deze behandeling valt onder de ziekteverzekering.