Vacatures

Aandoeningen van het netvlies en glasvocht

Onze oogarts medische retina is gespecialiseerd in de behandeling van ziekten van het netvlies.
Veel voorkomende ziekten van het netvlies of glasvocht zijn:

Glasvochtvlokken of floaters

Wat zijn floaters?

Als je zwarte, zwevende vlekken, stipjes of sliertjes waarneemt in je gezichtsveld, vooral tegen een lichte achtergrond, zoals een computerscherm of een heldere lucht, dan kan je te maken hebben met ‘floaters’.

Deze vlekjes bewegen traag mee met je blik en lijken steeds weer naar hun beginpositie terug te gaan. Ze kunnen in één of beide ogen voorkomen. Floaters zijn structuren die rondzweven in het glasvocht, de gelei-achtige vloeistof die het oog vult. Hoewel ze meestal onschuldig en enkel storend zijn, zijn floaters soms een symptoom van een andere oogaandoening. Nazicht door je oogarts is dus aangewezen.

Een tekening van het oog, waarin floaters aanwezig zijn.
Symptomen van floaters
Behandeling van floaters

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie?

Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD) is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies. Dit deel van het netvlies, de macula, zorgt voor het waarnemen van kleine details. Vaak wordt leeftijdsgebonden maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies of netvliesveroudering genoemd. LMD tast het scherpe zicht aan. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals erfelijkheid, leeftijd en omgevingsfactoren.

Een illustratie van je zicht bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Symptomen van LMD
Behandeling van LMD
Hoeveel kost de behandeling van maculadegeneratie?

Netvliesaandoening bij diabetes (Retinopathie)

Wat is retinopathie?

Indien je suikerziekte, diabetes genaamd, hebt, kunnen de bloedvaten van het netvlies aangetast worden. We spreken dan van diabetische retinopathie. Deze netvliesbeschadiging door afwijkende of lekkende bloedvaatjes kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Regelmatige controle door je oogarts is dan ook zeer belangrijk.

Symptomen van retinopathie
Behandeling van retinopathie
Hoeveel kost de behandeling van retinopathie?