Ook onze oogleden kunnen gevoelig zijn aan ontstekingen. Met een tijdige vaststelling door je oogarts, gevolgd door de juiste behandeling, kan heel wat voorkomen én genezen worden.
In onze ooglidranden zitten talgkliertjes, meibomiuskliertjes genaamd. Wanneer deze talgkliertjes goed functioneren, maken ze goede vetten aan die je traanfilm stabiliseren, waardoor deze niet te snel verdampt. Wanneer de meibomiuskliertjes ontstoken en verstopt raken, spreken we van de aandoening blepharitis. Door deze ontsteking wordt de traanfilm aangetast en ontstaan droge ogen.
Symptomen van blepharitis zijn: gezwollen, jeukende of rode oogleden, samenklevende oogleden, schilfertjes en korstjes op de oogleden en op de wimpers. Met een goede ooglidrandhygiëne en reiniging kan je blepharitis meestal onder controle houden.
Er zijn heel wat ingrepen mogelijk, afhankelijk van waar de oorzaak van de ooglidverzakking zich bevindt.
De oogarts zal de nodige onderzoeken uitvoeren voor een eventuele ingreep (vb. onderzoek van het perifeer gezichtsveld), zodat kan geëvalueerd worden of je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds.
Een entropion is het omgekeerde, namelijk dat het ooglid naar binnen is gedraaid. Hierbij schuren de wimpers tegen het hoornvlies, wat pijn, irritatie, last van licht en een zanderig gevoel veroorzaakt. De krassende wimpers kunnen blijvende schade veroorzaken aan het zicht, waardoor dit kan afnemen.
Zowel in het geval van een ectropion als van een entropion is een chirurgische ingreep nodig om dit te verhelpen.
Dit is een aandoening waarbij het ooglid naar beneden is gezakt. Dit kan je zicht belemmeren. Dit kan ook bij slechts één oog voorkomen, wat tot een cosmetisch storende asymmetrie kan leiden. Een chirurgische ingreep kan dit snel verhelpen.
De meeste ooglidcorrecties verlopen onder plaatselijke verdoving in ons oogcentrum. De ingreep is nauwelijks tot zelfs niet pijnlijk. Voor de ingrepen onder plaatselijke verdoving hoef je niet nuchter te zijn, een lichte maaltijd op voorhand is toegestaan.
Bij een bovenooglidcorrectie wordt de overtollige huid boven je ogen verwijderd via een uiterst kleine insnede in de huidplooi. Na het plaatsen van de hechtingen, wordt een ijsmasker opgezet en verblijf je nog een half uurtje in het oogcentrum.
Eens de ingreep gedaan is, mag je het oogcentrum verlaten. Je zicht kan de eerste uren na de ingreep wat wazig zijn, dus raden we je aan om begeleiding te voorzien. Eens de plaatselijke verdoving weggetrokken is, kan je een licht onaangenaam gevoel ervaren, maar dit zal snel wegtrekken. Je doet het best rustig aan de eerste dag na de ingreep. Nadien kan je je dagelijkse activiteiten hervatten.