Vacatures

Ooglidcorrecties

Ooglidaandoeningen

Ook onze oogleden kunnen gevoelig zijn aan ontstekingen. Met een tijdige vaststelling door je oogarts, gevolgd door de juiste behandeling, kan heel wat voorkomen én genezen worden.

  • Cystjes en tumoren
Zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren komen relatief vaak voor op de oogleden. Gelukkig zijn 90% van de ooglidletsels goedaardige letsels. Indien je arts met zekerheid een kwaadaardige aandoening wil uitsluiten, wordt van het letseltje een stukje weefsel (biopt) genomen onder lokale verdoving wat vervolgens microscopisch word onderzocht. 
  • Blepharitis

In onze ooglidranden zitten talgkliertjes, meibomiuskliertjes genaamd. Wanneer deze talgkliertjes goed functioneren, maken ze goede vetten aan die je traanfilm stabiliseren, waardoor deze niet te snel verdampt. Wanneer de meibomiuskliertjes ontstoken en verstopt raken, spreken we van de aandoening blepharitis. Door deze ontsteking wordt de traanfilm aangetast en ontstaan droge ogen.
Symptomen van blepharitis zijn: gezwollen, jeukende of rode oogleden, samenklevende oogleden, schilfertjes en korstjes op de oogleden en op de wimpers. Met een goede ooglidrandhygiëne en reiniging kan je blepharitis meestal onder controle houden.

  • Chalazion
Chalazion is de wetenschappelijke naam voor een ontstoken bultje ter hoogte van je ooglid. Dit lijkt een plots ontstane ontsteking, maar het is veelal het gevolg van een chronische ontsteking van de talgkliertjes, in de ooglidranden, zijnde ‘Blepharitis’. Een verstopt kliertje kan evolueren tot een chalazion, een hard bultje in het ooglid.
  • Blefarospasmen
Bij blefarospasmen is de spanning in je ooglidspieren te hoog. Daardoor knippert je oog sterk of blijft het ongewild dicht gedurende enkele seconden, minuten of soms wel uren. Door injecties met botulinetoxine A (bijvoorbeeld Botox®) verslapt de kringspier, die het probleem veroorzaakt.

Ooglidcorrecties

Wat is een ooglidcorrectie?

Naarmate je ouder wordt, veroudert je huid mee. De elasticiteit en strakheid van de huid rond je ogen neemt af. Hierdoor gaan je oogleden verslappen en zorgen voor wallen of rimpelvorming. Dit kan een sombere of vermoeide uitstraling geven, kan ook druk op je ogen geven en soms hoofdpijn. Bij mensen die roken, drinken of overmatig zonbaden is de kans op zulke wallen hoger. Ooglidcorrecties kunnen deze problemen verhelpen.

Behandeling van ooglidverzakkingen

Er zijn heel wat ingrepen mogelijk, afhankelijk van waar de oorzaak van de ooglidverzakking zich bevindt.
De oogarts zal de nodige onderzoeken uitvoeren voor een eventuele ingreep (vb. onderzoek van het perifeer gezichtsveld), zodat kan geëvalueerd worden of je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds.

CHIRURGISCHE INGREPEN VOOR KLINISCHE AANDOENINGEN
  • Ectropion en entropion
Een ectropion is een naar buiten gedraaid ooglid. Hierbij is de rode binnenzijde van het oog zichtbaar. Dit kan cosmetisch storend zijn.

Een entropion is het omgekeerde, namelijk dat het ooglid naar binnen is gedraaid. Hierbij schuren de wimpers tegen het hoornvlies, wat pijn, irritatie, last van licht en een zanderig gevoel veroorzaakt. De krassende wimpers kunnen blijvende schade veroorzaken aan het zicht, waardoor dit kan afnemen.
Zowel in het geval van een ectropion als van een entropion is een chirurgische ingreep nodig om dit te verhelpen.

  • Bovenooglid ptosis

Dit is een aandoening waarbij het ooglid naar beneden is gezakt. Dit kan je zicht belemmeren. Dit kan ook bij slechts één oog voorkomen, wat tot een cosmetisch storende asymmetrie kan leiden. Een chirurgische ingreep kan dit snel verhelpen.

ESTHETISCHE INGREPEN
  • Bovenooglidcorrectie
De overtollige, verslapte huid boven het oog wordt verwijderd.
  • Onderooglidcorrectie
Ook je onderoogleden kunnen verzakken, het vet van de oogkas puilt uit en zorgt zo voor wallen. Een onderooglidcorrectie kan dit verhelpen.

Het verloop van de ingreep

De meeste ooglidcorrecties verlopen onder plaatselijke verdoving in ons oogcentrum. De ingreep is nauwelijks tot zelfs niet pijnlijk. Voor de ingrepen onder plaatselijke verdoving hoef je niet nuchter te zijn, een lichte maaltijd op voorhand is toegestaan.

Bij een bovenooglidcorrectie wordt de overtollige huid boven je ogen verwijderd via een uiterst kleine insnede in de huidplooi. Na het plaatsen van de hechtingen, wordt een ijsmasker opgezet en verblijf je nog een half uurtje in het oogcentrum.

Eens de ingreep gedaan is, mag je het oogcentrum verlaten. Je zicht kan de eerste uren na de ingreep wat wazig zijn, dus raden we je aan om begeleiding te voorzien. Eens de plaatselijke verdoving weggetrokken is, kan je een licht onaangenaam gevoel ervaren, maar dit zal snel wegtrekken. Je doet het best rustig aan de eerste dag na de ingreep. Nadien kan je je dagelijkse activiteiten hervatten.

Behandeling van rimpels

Door injecties met Botuline Toxine A (bijvoorbeeld Botox) wordt de werking van de spieren die de rimpels veroorzaken, verzwakt, zonder ze volledig te verlammen. Deze injecties werken herstellend én preventief. Je zal effecten hiervan zien binnen de 8 dagen tot 3 à 4 maanden na de behandeling.

Hoeveel kost een behandeling?

Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type behandeling of ingreep dat je nodig hebt. Tijdens de consultatie geven we je graag de details van de kostprijs.